Fibromiyalji Nedir?
top of page
Ara
  • Bi' Masaj

Fibromiyalji Nedir?

Çevresinden, kendisinden beklentisi yüksek, hassas ve mükemmelliyetçi kişilerde daha sık görülen fibromiyalji  uyku bozukluğu, kaslarda yaygın ağrı ve hassasiyet, aşırı yorgunluk, halsizlik ve sabah tutukluğu ile kendini belli eder. Özellikle sabahları zor uyanıyor ne kadar uyusanızda kendinizi yorgun, halsiz hissediyorsanız vucüdunuzun belli bölgelerinde hassasiyet hissediyorsanız fibromiyalji sendromunuz olabilir. Sendrom dememizin nedeni fibromiyaljinin aslında psikolojik hastalık olması ve bu sendroma sahip kişilerin genelde aynı karakter özelliklerine sahip olmaları. Her şey zamanında ve doğru düzgün yapılmasını isteyen mükemmelliyetçi kişiler, ilişkilerinde daha çok verici olan taraflardır. Yakın çevresinin daimi beklentilerini karşılayacak güçleri ve sabırları ise artık yoktur. Herkesten fazla yorulur, üzülürler, terlenmeyecek bir yerde aşırı terler, üşür, konsantrasyonlarını kaybeder, etrafındaki insanlara karşı tahammülleri azalır.


Fibromilyajinin belirtileri şunlardır;

  • Herhangi bir ağrıyı normalden daha fazla algılamak.

  • Ağrı yapmayan uyarıcıları da ağrı gibi hissetmek.

  • El ve ayaklarda karıncalanma hissi ve uyuşma

  • Çarpıntı

  • Egzersize karşı dirençsizlik

  • Kabızlık, ishal ve gaz şikayetleri

  • Depresyon hali

  • Hafıza problemleri

  • Gün boyunca yorgunluk hissi

  • Dinlenemeden uyanmış olma hissi

  • Uyku kalitesinde azalma

  • Konsantrasyon bozukluğu, yeni şeyler öğrenme zorluğu

Depresyon hastalarında, uyku bozukluğu alanlarda ve anksiyetesi yüksek olan kişilerde fibromiyalji çok daha fazla görülüyor. Genellikle 25-55 yaş aralığındaki kadınlarda daha sık görülen Fibromiyalji sendromu (yumuşak doku romatizması) erkeklerde ve çocukluk döneminde de görülebilmektedir. Hastalık özellikle eğitim ve ekonomik düzeyi ortalamanın üzerinde olan kişilerde daha sık görülmektedir. Mükemmeliyetçi ve işkolik kişilik yapısı da fibromiyalji hastalığına yakalanma nedenleri arasında gösterilebilir. Beyaz yakalı çalışanların çoğunda bu sendrom görüldüğü gibi işini sevmeyen kişilerde de fibromiyalji oluşabilir. Mutsuzluk ağrıları artıran bir faktör olduğu için yaptığı işten memnun olmayanlar da en az stresli mesleklerde çalışanlar kadar fibromiyalji olma riskine sahiptir.



Fibromiyalji Tedavisi İçin Ne Yapmalı?

Öncelikle kolunu kaldıracak kadar mecali olmadığını söyleyen hastaların bile kendilerini zorlayarak egzersiz yapmaları çok önemlidir. Sırt ve karın adalelerinin hem güçlendirileceği hem de kontrol edilerek gevşetilebileceği pilates egzersizleri ve yüzme özellikle tavsiye edilir. Ağrıyan bölgelere kan akışının düzenli gitmesi, dolaşımın artması ve karıncalanma gibi şikâyetlerin kesilmesi için düzenli masaj yaptırmak size psikolojik ve fiziksel olarak iyi gelecektir. Mineral ve vitaminlerden zengin bir diyet, dengeli beslenme herkese iyi geldiği gibi size de yarar sağlar. Muz, elma, portakal, kivi, badem gibi meyvelerin yanı sıra yeşil çay, brokoli, ıspanak, enginar, zeytinyağını bolca tüketebilirsiniz. Günde 1,5- 2 lt civarında su içilmeyi de unutmayalım. Kaplıca, gerek ortamın değiştirilmesi gerekse suyun sıcaklık, mineral içeriği ve radyoaktivite gibi özellikleri sayesinde olumlu yararlar sağlar. Güneşlenme sırasında gerek güneşin sıcaklığı gerekse ultraviyole etkisi birçok hastada uzun süren rahatlıklara yol açmaktadır. Güneşlendikleri ve yüzdükleri yazların kışlarında fibromiyaljik hastaların ağrılarında önemli düzelmeler görülür. Tüm bunların dışında seyahatlere çıkılması, hediye alınması veya verilmesi, hoşa giden herhangi bir şeyin yapılması bir tedavi olarak algılanmalıdır.

177 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page