Ruhun Kası Olarak Bilinen Psoas Kasını Keşfedin!
top of page
Ara
  • Bi' Masaj

Ruhun Kası Olarak Bilinen Psoas Kasını Keşfedin!

Psoas kası bacaklarla bel kemiğimizi bağlayarak hareket etmemizi, dik ve dengede durmamızı, esneklik gerektiren eklem fonksiyonlarımızı yapmamızı sağlayan hem fizyolojik hem psikolojik sağlığımızı etkileyen ruh kası olarak biliniyor.

Psoas kasının gergin olması ve hiç esnetilmemesi zamanla kronikleşen sırt, bel ve kalça ağrılarına neden oluyor, günlük aktivitelerimizi yaparken zorlanmamıza neden oluyor.


Şimdi size daha ilginç bir bilgi verelim vücudun yapısal stabilizesinin temelini oluşturan bu kas üzerindeki kronik gerginlikler nasıl hissettiğiniz, o an nasıl bir ruh halinde olduğunuzu, dünyaya olan bakış açınızı hatta başkalarına davranışlarınızı bile etkiliyor. Psoasımız doğduğumuz andan itibaren gerginleşmeye başlar ve içgüdüsel tüm deneyimlerimizde özellikle korku refleksimizde bu gerginlik tetiklenir ve ne yazık ki hepsi sinir sistemimize yerleşir.


Yüksek bir ses duyduğumuzda, fiziksel zarar görme olasılığımız olan ani gelişmelerde hazırlıksız yakalanırız bu da bedenimizi koruma haline geçirir. Baş omuzların arasına doğru çekilir, omuzlar kulaklara doğru yükselir, karın kasları bedenin arkasındaki kaslar katılaşır.


Korku her ateşlendiğinde psoasımız kasılır. Bunu yaparak aslında bize güvenlik hissi yaratacak bir kapanma yaratır, yumuşak ve incinebilir bölgeleri (genital organlar ve yaşamsal organları) kapatarak korumaya almış olur. Kaç ya da savaş tüm bedeni etkilediğinde sempatik sinir sistemimiz devreye girer, adrenalin salgısıyla kalp atışlarımız ve nefesimiz hızlanır. Tehdit ortadan kalkıp normal koşullara dönüldüğünde tüm bu kaslar gevşeyerek eski haline döner. Korku reflekslerimiz kısa süreli ve sürekli olduğunda, yaşadığımız bölgenin ve stres seviyemizinde etkisiyle anksiyeteye dönüşür.


Psoasınızı gevşetmek için esneme hareketleri yapabilirsiniz. Böylece korkunun yarattığı gerilimlerden kurtulup rahatlayabilir, yaşamsal enerjinizi yükseltebilir ve anda kalmayı deneyimleyebilirsiniz.

Yoga pozlarının pek çoğu psoas kasının uzatılıp esnetilmesine yardımcı oluyor ancak yoga yapamıyorsanız aşağıdaki basit esneme hareketlerinide tercih edebilirsiniz.

108 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page